Skip to main content

METALLER

Aluminium

Aluminium er et af vores mest anvendte tyndplade metaller
– og med god grund.

Metallet er let, holdbart, nemt at bearbejde og med exceptionel korrosionsbestandighed. Perfekt til tag og facader. Den sølvfarvede overflade kan poleres fra mat til blankt eller lakeres i alle regnbuens farver. Aluminium er 100% genanvendeligt og bibeholder alle sin egenskaber.

Læs mere

Funktionalitet

En af de helt store fordele ved aluminium, er den lette vægt. Aluminium er nemlig 3 x så let som fx stål. Denne lethed gør metallet nemt at bearbejde og forme og derfor ideelt til konstruktioner med skæve eller buede faconer. Se fx Musikkens Hus, der er opbygget af speciallavede aluminiumskassetter. Den lette vægt er naturligvis også en fordel i selve monteringsarbejdet.

En anden væsentlig fordel ved aluminium er dens korrosionsbestandighed. Når aluminium kommer i kontakt med ilt, danner der sig et tyndt oxidlag på overfladen, som beskytter metallet mod korrosion; og skulle metallet beskadiges, så gendannes oxidlaget ved fornyet kontakt med ilt. Ligesom andre metaller kan aluminium også legeres med andre grundstoffer såsom kobber, magnesium og silicium, der kan justere på egenskaberne for styrke, korrosionsbestandighed, formbarhed og udseende.

For at skabe ekstra beskyttelse mod korrosion og til at påvirke metallets udseende, gennemgår metallet ofte en anodiseringsproces eller påføres en lakering – ofte begge. Anodisering er en elektrolytisk passiveringsproces som anvendes til at øge tykkelsen på det naturlige oxidlag som dannes på aluminiums overflade, der gør den mere korrosionsbestandig og smudsafvisende. Anodisering gør aluminium enormt hårdt, kun overgået af diamanten i hårdhed, og opnår derfor en høj beskyttelse for slitage. Aluminium som lakeres, gennemgår ofte en anodiseringsproces på forhånd, da det får lakken til bedre at binde sig til metallet og omvendt er lakering med til bedre at forsegle den tyknede plade, som kan blive mere porøs. Der findes forskellige metoder til at anodisere metallet på ift. hvor stærkt det skal være, men også ift. hvilke kemikalier der benyttes i processen, hvoraf svovlsyre er den mest almindelige.

Herudover er aluminium meget energieffektivt, da det grundet sin lyse overflade reflekterer solens stråler væk og holder bygningen kølig om sommeren, samtidigt med at dens tæthed sammen med isolering af topkvalitet, holder på varmen om vinteren.

Æstetik

Aluminium i sig selv har en flot sølvlignende overflade. Det har ikke lige så dyb en refleksion som stål, der næsten kan opnå spejllignende kvaliteter, men det har en flot metallisk glans. For at præge udseendet på aluminiums facade eller tag, kan der anvendes midler som slibning, polering, prægning mm., men der kan også anvendes metoder som anodisering eller andre former for overmaling/lakering. Som beskrevet ovenfor er anodisering en proces, som er med til at øge korrosionsbestandigheden, men den er også med til at bevare metallets glans og gøre det mere behageligt at røre ved.

Med anodisering kan der skabes en lang række af nuancer, som generelt fremstår mere integreret i metallet med en metallisk skinnende fremtrædning set ift. fx lakering.  

Hensyn

Selvom aluminium har en høj korrosionsbestandighed, så er der forhold der kan påvirke aluminiummet til at erodere. Derfor er det vigtigt at undersøge forholdene for byggeriet, både af funktion, men også for dets omkringliggende miljø. Det er fx essentielt at bygningen er udstyret med god ventilation, da aluminium ikke tåler konstant fugt. Regn er intet problem, da det tørrer så aluminiumsoverfladen regenererer sig. Stagneret vand eller mudder, kan være problematisk og en væsentlig faktor at medregne i designet, for ikke at pålægge ekstra krav til rengøring og vedligehold.  

Skal I bygge nær kystområder, er det vigtigt at vælge et aluminium med en særlig søvandsbestandig legering, da salte ellers kan påvirke og skabe grubetæring. Det samme gælder for industrielle områder og særligt forurenede områder, da syre og base også kan påvirke.

Herudover skal man være opmærksom på forhold, der kan skabe galvanisk korrosion, som opstår når to metaller nedbryder hinanden.  

Med hensyn til lakering, vil der altid være en risiko for at to partier med samme farve, ikke opnår fuldstændig samme nuance. Det vil derfor være en fordel at få alt bestilt i én og samme ombæring.  

Vores leverandører er eksperter på deres område og et hvert projekt vi varetager, vil altid blive nøje vurderet i samråd med dem, så vi finder den helt rette legering med tilsvarende fæstningsmaterialer, så vi fremtidssikrer jeres byggeri.  

Genanvendelse

Aluminium er ligesom stål et genanvendeligt materiale, der med lavt energiforbrug kan genanvendes igen og igen uden tab af egenskaber. Op til 95% energi bespares ved genanvendelse set ift. ny udvinding. I modsætning til stål anvendes der på verdensplan ikke lige så meget genbrugt aluminium. Det skyldes meget simpelt, at størstedelen af alt aluminium – stadig er i brug; hvilket igen er et vidnesbyrd om aluminiums formidable holdbarhed. Potentialet er der og procentsatsen vil kun stige, til fordel for en cirkulær økonomi. 

Vi prioriterer leverandører som har genanvendt aluminium i deres produktion, så omkring 70% af vores aluminium stammer fra genanvendt materiale. Flere af vores leverandører kan endda levere aluminium af 100% genanvendt materiale.  

Inspiration

Vendsyssel Teater, Hjørring

Administrationsbygning, Viby

Administrationsbygning, Viby

Horsens Sygehus

Horsens Nye Nord (Sygehuset)

Z-huset

Z-huset, Aarhus

Vejledning i trygge rammer

Nu har I lært os lidt at kende. Skal vi høre lidt om jer og jeres vision?

I er altid meget velkommen til at tage kontakt. Vores rådgivere står klar med
professionel vejledning til fordel for jer og jeres byggeprojekt.

Læs mere om vores kompetencer og hvad vi kan hjælpe jer med.

Kontakt osSe kompetencer