Skip to main content

Andet

Andre beklædningsmaterialer

Med afsæt i moderne byggeri, hvor innovative design udfordrer måden vi bygger på og de materialer vi anvender, bestræber vi os altid på at imødekomme vores kunders vision og tilpasse os de ønsker, de har for deres bygnings facade, på betingelser vi kan stå inde for.  

Vores speciale er rettet mod produktion og montage af tag og facader i tyndplademetaller; men med det sagt, udelukker det ikke, at vi kan inddrage andre facadematerialer i vores projektering- og monteringsarbejde. Vigtigst er, at det forholder sig til den ydre klimaskærm.  

Vi har varetaget flere projekter, hvor materialet glas er blevet anvendt som et dekorativt- og funktionelt design element til facader. På samme vis har vi også haft sager, hvor keramiske fliser har prydet klimaskærmen.  

Emalitglas

Med en facadebeklædning i emalitglas kan der skabes moderne glansfulde design i alverdens farver. Glasset er korrosionsbestandigt med en høj ridsefasthed og kræver minimum af vedligehold. Glasset har en ensartet farve med lang levetid, da malingen smeltes ind i glasset der hærdes og resulterer i et stærkt sikkerhedsglas.

Facadeudsmykning med farvet glas

Betegnelsen emalitglas dækker over et stykke glas med en emaljebelægning af keramisk maling, som pålakeres og brændes ind i glasset for derefter at hærde, hvilket afstedkommer et glas modstandsdygtig overfor termiske spændinger. Emaljen er fuldt ud integreret i glassets overflade med en jævn og ensartet dækning, der resulterer i en stabil farve og en særdeles holdbar facade.  

Det hærdede emaljerede glas påsættes facaden som et glansfuldt dekorativt element, der samtidigt skaber god beskyttelse mod vind og vejr. Emalitglas til facader er opakt, dvs. ikke gennemsigtigt og derfor designet til at blive påsat en solid baggrund. På ydersiden er det glat og på bagsiden er det mat og ru.  

Glaseret fra top til tå

Emalitglas er bl.a. et populært materiale til anvendelse ved bygninger i flere etager, hvor man ønsker et glasbeklædt udseende fra top til tå. Med store gardinvægge får bygningen maksimalt lysindfald og refleksion og ved at anvende emalitglas muliggør det, at hele bygningens ydre kan få et glaseret udseende, selv der hvor intet vindue er. Formålet med det farvede emalitglas er at dække for konstruktionselementer i de ’ikke-synlige’ områder, som loft og gulv ved etageadskillelse eller ved brystningspartier. Farvevalget kan enten have til hensigt at komplementere bygningens farve eller skabe kontrast. For at opnå det mest ensartede forhold i bygningens refleksion, anvendes en emalje i mørkegrå nuancer. 

Lad jer inspirere

Tag et kig på vores arbejde hos Vendsyssel Teateroplevelseshus og læs mere om, hvordan emalitglas er blevet anvendt på en yderst kreativ måde. Her er bygningen monteret med LED lys bagpå emalitglasset, så facaden oplyses i diverse farver og bringer oplevelsen ud til de forbipasserende.  

Profilitglas

Med profilitglas kan der skabes store sammenhængende facadeglaspartier uden forstyrrende profiler, til afskærmning for vind, lyd og varme. Profilitglas består af et system af u-profilerede glaspaneler i translucent ornamentglas, som drager nytte af sollyset, mens det sikrer privatlivet.  

Følelsen af ude - inde

Profilitglas, også kaldet u-profileret glas eller ”channel-shaped glass”, består af valsede u-profilerede glaspaneler, som oftest er translucent, dvs. lyset trænger igennem, men ellers er det uigennemsigtigt, og som fås i flere farver; med kantprofiler i plast, aluminium eller stål, også i diverse farver eller anodiseret.  

Med profilitglas kan der skabes store glaspartier uden generende profiler. De monteres horisontalt og kan klare store længder uden støtte fra andet end kantprofilen. Ved større længder kan det være nødvendigt med yderligere støtte alt afhængig af vindbelastning. Glasset kan fås i forskellige farver, men oftest ser man det grøntonet og ornamentmønstreret. Facaden kan opbygges med et eller flere lags glas, evt. med et translucent isoleringsmateriale; og så kan det belægges med en lavemissionsbelægning til forbedring af u-værdien eller solafskærmende-belægning til reducering af varme fra solen.  

Profilitglas er ideelt til miljøer, hvor man ønsker beskyttelse for vind og vejr og samtidigt muligheden for at fordybe sig i det omkringliggende miljø og nyde godt af lyset fra solen. Det translucente glas bidrager til udnyttelse af sollyset, samtidigt med at det sikrer privatlivet, da man ude- og indefra blot kan ane omridset af folk og omgivelserne. Kombinationen af design med lystransmission, en semi-opacity effekt, som ofte fremhæves med belysning i mørket, gør profilitglas til et dynamisk materiale, som er vellidt hos arkitekter.  

Lad jer inspirere

Lad jer bl.a. inspirere af projektet Lisbjerg Forbrændingsanlæg, hvor hele bygningen er beklædt med profilitglas. Det translucente glas medfører, at man udefra kan ane konstruktionen og det indre maskineri, som bidrager til det industrielle look, og indefra får man et behageligt lys at opholde sig i. På lang afstand ses de tre profilitbeklædte bygninger omkring skorstenen, som en skulptur der dynamisk changerer med vejret og lysets refleksion, og påkalder sig en arkitektur der komplementerer sine omgivelser.  

Hos Skive Fjernvarme har vi også monteret det populære glas. Hvor størstedelen af bygningen er dækket af kobber kassetter med ganske få vinduer, er der en facade helt dækket af profilitglas, der sågar har fået indbygget vinduer i sig, så folk indefra kan se ud. Det er en solid bygning med enkle former og kontraster, der udstråler kraftværk 

Keramiske fliser

Den keramiske flise er et alsidigt materiale for moderne facadeløsninger med fremragende mekaniske- og æstetiske egenskaber. Fliserne består af naturlige materialer, som kan støbes i diverse former, disponible i alverdens farver, glaseringer og teksturer. De er stærke, utroligt holdbare, vedligeholdelsesfri, brand- og frostsikre – Samlet set, et bæredygtigt valg.  

Endeløst designpotentiale med endeløs holdbarhed

Den keramiske flise produceres af forskellige ler komponenter som fx sand, kaolin, kvart og naturlige farvestoffer, som først sammenpresses for herefter at brændes ved højtemperatur. Efterfølgende kan flisen tilføjes en glasur, som igen brændes og hærdes i flisen. De fleste vil sandsynligvis forbinde keramiske fliser med badeværelser; men det er netop flisens slidstærke og vandafvisende egenskaber, der gør den ideel til badeværelser, som også gør den ideel til facadebeklædning.  

Med keramiske fliser kan der skabes skulpturelle facader i en bred variation af overfladeudtryk. Flisen kan produceres med- eller uden glasur. Uden glasur er flisen mere mat og farvevalget begrænset, hvor den glaserede og hermed også glatte flise, kan fås i et væld af nuancer. Keramiske fliser har en stabil farve, som er UV-bestandig og som ikke falmer. 

Den keramiske flise vinder også indpas for sin bæredygtighed. Flisematerialet har stort set ubegrænset levetid, det modstår alle miljøpåvirkninger og er vedligeholdelsesfrit. En facadebeklædning af keramiske fliser faciliterer optimal termisk, – brænd- og lydisolation med en overflade som er resistent overfor algevækst samt luftbåren kontaminering og støv. Det gør materialet til en valid investering på den lange bane. Herudover er flere producenter begyndt at fremstille fliser som kan genanvendes og fliser med genanvendt ler i sig, hvilket åbner op for hele recycling-potentialet.  

Når dekoration møder minimalisme

Med facadebeklædning i keramiske fliser sættes håndværket og individualitet i fokus. Arkitekter har i mange år favoriseret den, i traditionen ellers dekorativt ornamenterende flise, for et moderne relativt minimalistisk modspil af en organisk, monolitisk og skulpturel æstetisk. Tænk bl.a. på Jørn Utzons velkendte Operahus i Sydney. En grandios skulpturel arkitektur, fuldt ud belagt med keramiske fliser. Med det anselige udvalg af farver, formater og former i kombination med fleksibiliteten i underkonstruktionen, faciliterer det stor designfrihed for arkitekter.  

Lad jer inspirere

I samme tradition står Viborg Kraftvarmeværk som en imponerende skulpturel arkitektur med aerodynamiske former. De to krumme skaller som omfavner bygningen, er beklædt med keramiske fliser, der elegant afspejler himlens facetter og tilføjer en harmonisk integreret dynamik til den enorme bygningskonstruktion. Et helt unikt vartegn hos Viborg Kommune.  

Skal vi hjælpe med
jeres næste byggeprojekt?

Vores rådgivere står altid klar med kompetent vejledning.
Har du visionen – har vi rammerne.