Skip to main content

METALLER

Zink

Zink er et enormt slidstærkt metal med lang levetid. Metallets naturlige patinering danner et beskyttende oxidlag, som gør metallet særligt korrosionsbestandigt. Zink anvendes også til galvanisering af andre metaller, for netop at udnytte dets beskyttende egenskaber. Herudover er metallet forholdsvist tyndt og nemt at bearbejde til alverdens former og vinkler; og så er det ganske miljøvenligt, da det har et lavt smeltepunkt, den lange levetid og så er det 100% genanvendeligt. 

Læs mere

Æstetik

Helt nyt zink vil stå blankt sølv, næsten silkegrå med en smule blå undertone, men med tiden vil farven patinere og blive den velkendte matte grå – mere mat og uden lysrefleksion end fx aluminium og stål. Zink vil ligesom kobber få en mere drastisk patinering, som mange finder tiltalende, da det fremstår naturligt og elegant. 

Tag fx et kig på byggeriet Godsbanen. Her er selve omridset på bygningen lavet af zink, som har en fin jævn mat grå farve der står flot i kontrast til den brunt lakeret aluminium. Tager du et kig på de vandrette kassetter tværs gennem bygningen, som har en grå farve der ser lidt plettet ud, så er det hvad der kaldes galvaniseret stål, som er stål der har fået en meget tynd belægning af netop zink. Det gør man for at høste de beskyttende egenskaber hos zink og selve galvaniseringsprocessen skaber det fine pailletmønster på stålet.  

Antracit sort zink

En af de mest populære for patinerede zink variationer, er antracit sort zink. Det er, som navnet indikerer, en zink som gennem en kemisk overfladebehandling, har opnået den flotte antracit sorte nuance. Farven betegnes også som antracit grå. Uanset betegnelse, er antracit karakteriseret som en meget mørkegrå nuance, næsten sort, inspireret af den gråsorte bjergart af samme navn, der refererer til det græske ”anthrakites”, som betyder ”kullignende”. Det lille ’knæk’ på den ellers sorte nuance, gør den mere rolig, dyb og blød og dermed mindre opslugende end sort. En farve som passer perfekt ind i det moderne byggeri og arkitektur.  

Hvis valget falder på antracit sort zink, skal man dog være ekstra opmærksom på, at de førnævnte hensyn efterleves, da opstået hvidrust naturligvis vil være mere synligt på en sort
baggrund, fremfor den lyse grå.
 


Tag evt. et kig på vores projekter ved Landbrugets Hus og Caripo – Bil og kontorhus i Horsens, der begge er monteret med facader i antracit sort zink. 

Landbrugets hus

(Antracit sort zink)

Caripo – Bil og kontorhus

(Antracit sort zink)

Fremskyndet zinkpatinering

Et forbehold ved zink, mht. dets fremtoning, er at det kan være svært at forudsige, hvor lang tid zinket er om at patinere. I nogle tilfælde kan det tage et par år og i andre adskillelige. Ønsker man som arkitekt at opnå zinks karakteristiske farve nu og her, kan det være man skal tage et kig på mulighederne ved forpatineret zink. Her fremskynder producenterne patineringsprocessen, så man fra dag ét har et jævnt udseende. Med tiden vil forpatineret zink dog miste sin farvestabile overflade og blive lysere, da den kemiske patinering langsomt nedbrydes og erstattes af zinkens naturlige matgrå patina. 

Gennem kemiske processor med tilsætning af farvegivende pigmenter og små mængder af andre grundstoffer som titanium, kobber og aluminium, kan fabrikanterne påvirke udseendet på zink. Det kan frembringe nuancer som er mere blå, røde eller grønne, men som stadig har det dynamiske udtryk og elegance fra zink samt alle dets egenskaber og kvaliteter.  

Funktionalitet

Zink er et helt enestående materiale, når det kommer til holdbarhed og korrosionsbestandighed. Dette skyldes den naturligt beskyttende patina, som opstår på metallet ved eksponering af ilt. Af samme årsag anvendes zink også som belægningsoverfladebehandling til at beskytte andre metaller mod korrosion, som fx stål. Dette kaldes galvanisering. Patineringen opstår på metallet ved at der først dannes zinkoxid, når overfladen kommer i kontakt med ilt.

Når det herefter regner, reagerer zinkoxiden med vandet og danner zinkhydroxid. Når zinkhydroxiden herefter kommer i kontakt med ilt(kuldioxid), så dannes der zinkkarbonat, som er den grå beskyttende patinering. Dette er både vanduopløseligt, korrosionsbestandigt, degraderes ikke af UV stråler og kræver intet vedligehold, hvilket gør zink til et oplagt materiale for facader og tag.  

Hensyn

Når man vælger en tagløsning af zink, er det vigtigt at man sørger for optimal ventilation. Det er naturligvis vigtigt ved alle tagløsninger, men zink er særligt følsomt, når det kommer til påvirkning af vedvarende fugt. Mere end fx aluminium vil være. Vedvarende fugt på zink kan danne misfarvning af hvide skjolde, også kaldet hvidrust, og i værste tilfælde direkte skade på metallet, fordi ilten aldrig får indpas, til at kunne danne den beskyttende patina. Derfor vil man ved brug af zink til tag enten lægge pladen på brædder, som er placeret med et lille mellemrum, så der kan opstå ventilation; eller på en plan træplade hvorpå der placeres et struktureret skillelag imellem, der fungerer som en form for ”tæppe” der løfter sig fra pladen, så luft kan finde ind og ventilere, for dermed at undgå den beskadigende fugt.  

Fugt, i form af regn, er derimod essentielt. Zink er særligt følsom overfor syre og base, og regn bliver derfor en vigtig komponent, da det rengør og renser zinkpladen for udefrakommende påvirkninger. Hvis syre og base for indpas på zinkpladen, kan man risikere at det ætser zinken og dermed beskadiger og misfarver metallet.

Af samme grund vil man ikke anbefale zink, hvis byggeriet er lokaliseret i syrlige- eller basiske atmosfærer, eller nær kyster hvor salte fra havet på samme vis kan influere. Zink placeret i skygge for regn stiller derfor større krav til vedligehold, da jævnlig rengøring vil være nødvendigt, hvis man ikke vil risikere ætsende skader og misfarvning på metallet. Her anbefales det, at man to gange årligt foretager en afvaskning med lunkent vand. 

Korrekt installation er derfor essentielt og noget vores montører med mange års erfaring er eksperter i. Af samme grund tages vi gerne med på råd helt fra starten af byggeriets planlægning, så vi kan vejlede i designmæssige løsninger, som tager højde for de påkrævede foranstaltninger ved de enkelte tyndplademetaller.  

Miljø

Zink er et ganske fornuftigt materiale, når det kommer til bæredygtighed. Det skyldes at metallet for det første har en exceptionel lang levetid. Zink siges at have en levetid på op til 100 år (og ofte mere), hvilket gør det omkostningseffektivt og til en god investering på den lange bane, for en solid og holdbar facade og/eller tag der står i mange år. For det andet har zink et lavt smeltepunkt, hvilket gør at man anvender mindre energi til udvinding og forarbejdning end ved andre metaller.

Der anvendes fx halvt så meget energi ved produktion fra åre end ved stål og kobber og ca. en fjerdedel af den påkrævede energi for aluminium.  

Zink er også et 100% genanvendeligt materiale og stort set alt zink fra gamle bygninger, bliver genbrugt til produktion af nyt zink. Omkring 90% af skrottet zink bliver nedsmeltet og genanvendt til nyt zink af lige så god, eller endda bedre, kvalitet. 100% af det skrottede zink kan genanvendes til gavn for den cirkulære økonomi og affaldsreducering.   

Skal vi hjælpe med
jeres næste byggeprojekt?

Vores rådgivere står altid klar med kompetent vejledning.
Har du visionen – har vi rammerne.