Skip to main content

METALLER

Kobber

Kobber betegnes som et oldtidsmetal, da det er et brugsmetal som går mere end 5000 år tilbage f.Kr. Det er også et meget smukt byggemateriale, som er kendt for sit dynamiske udseende. Det er let, formbart og særdeles holdbart. Derfor ser vi stadig flotte irgrønne kobbertage på gamle bygninger rundt i bybilledet. Kobber er også et genanvendeligt materiale og så har det en høj elektrisk ledeevne, som gør at det ofte anvendes i ledninger. Det gør kobber på mange måder til et eftertragtet materiale.  

Læs mere

Æstetik

Nogle vil betegne kobber som arkitekturens originale ”bling”. Hvis man forestiller sig, at alle de irgrønne kirketage og -skulpturer rundt omkring i landet, i sin tid har været skinnende orangerøde, så er det egentlig ikke så svært at forstå. Tag blot et kig på den indendørs trappe lavet for Experimentarium København. Her får kobberet mulighed for at forblive sin flotte gyldne okker-røde farve, som skaber et storslået resultat. Det er da ren ”bling”. 

Den naturlige udvikling af patina er en af kobbers unikke kvaliteter. Kobber går fra sin gyldne okker-røde farve, til på få dage i vind og vejr, at oxidere og forvandle sig til en kastanjebrunfarve, som med årene bliver mørkere brun. Efter mange års eksponering af elementerne kan kobber opnå den karakteristiske irgrønne patina – eller blålige hvis bygget nær kyster. Dette dynamiske udseende gør det til et værdsat materiale for arkitekter. Den naturlige transformering bliver næsten en fortælling i sig selv, som tilskriver bygningen en organisk udvikling og status.  

Klassisk kobber

Den såkaldte patineringsproces og farveforandring, opstår når atmosfærisk luft og regnvand kommer i kontakt med kobberet. Processen for patinering afhænger derfor af atmosfæriske forhold. Da regnvand er nødvendigt, vil udviklingen også være betinget af, hvor længe vand bliver liggende på overfladen, hvilket resulterer i, at vertikale flader patinerer langsommere end et fladt tag. På samme vis accelerer patineringen sig også hurtigere i mere forurenede miljøer.  

Kampanilen

Musikhuset Aarhus

Skive fjernvarme

Fremskyndet kobberpatinering

Den naturlige patinering har sin egen tid, men der er producenter, som har udviklet procedurer for at fremskynde processen eller begrænse/forsinke udviklingen af en bestemt nuance. Gennem overfladebehandlinger kan man efterligne den naturlige patineringsproces og arbejde sig hen mod den ønskede nuance. Dette foregår helt uden kemi, men gennem udnyttelsen af kobbermineralske forbindelser, som efterligner den naturlige proces.

Fordelen ved denne patineringsmanipulation er ikke blot, at man med det samme kan opnå den ønskede æstetik, men skulle en kobberfacade en dag gå i stykker eller bygningen tilbygges, er det fordelagtigt at kunne supplere med nye kobberplader, der tilnærmelsesvis kan indgå i patineringsniveauet med bygningens oprindelige kobber.  

Roskilde Gymnasium

(Grønpatineret)

Havnehuset Aalborg

(Brunpatineret)

Kobberlegeringer

Udover de præ-patinerede kobberplader, som fremskynder den brune- eller blå/grønne nuance, er det også værd at dykke ned i farvemulighederne ved kobberlegeringer.  

Messing, eller det man i byggebranchen oftest refererer til som tombak, er en kobberlegering af kobber og zink, som frembringer en flot gylden gul farve. Denne farve vil oxidere med tiden ved atmosfærisk eksponering og blive mere brun. 

Ønsker man at bibeholde den gyldne farve, kan man anvende en kobberlegering med kobber, zink og aluminium, som med tidens oxidering blot mister sit skinnende look og bliver mere mat i farven, men stadig gylden-gul. 

Bronze er ligeså en kobberlegering af kobber og tin, som frembringer en flot varm brun farve, der med tiden bliver en mørk chokolade brun nuance. Har I hørt om begrebet ”architectural bronze”, er der faktisk tale om en messing legering, da metallet består af kobber og zink med yderligere legerings elementer. Farven er dog flot brun, som var det patineret bronze.  

Mærsk infohuse

(Messing/tombak)

Erhvervsakademiet

Funktionalitet

Fordele

De fleste af os kender til brugen af kobber i ledninger. Det skyldes at kobber er en fremragende leder af elektricitet, hvilket gør den ideel til elektriske applikationer. Herudover har det en meget lav termisk udvidelseskoefficient, som gør det særligt brugbar i højtemperaturapplikationer. 

Men kobber er et enormt alsidigt materiale, som også har sine fordele når det kommer til anvendelse i byggeri. Her ser vi kobber anvendt til både tag og facader, men også tagrender, vinduesrammer, trapper og andre dekorative elementer. En af de største fordele ved tyndplader i kobber, er styrken i metallet. Kobber er et enormt stærkt metal og så er det særligt modstandsdygtigt overfor korrosion. Her spiller patineringsprocessen en særlig rolle. Når kobberet eksponeres for vind og vejr opstår patineringen, som udover farveændringen, også er med til at skabe beskyttelse for kobberet. Her dannes et tyndt lag af kobberoxid på metallets overflade, som beskytter det effektivt mod yderligere korrosion og kan endda reparere sig selv hvis beskadiget. Kobberbeklædninger placeret i ideelle landlige atmosfærer, korroderer med en hastighed på mindre end 0,4 mm på 200 år. Og kobber, i modsætning til andre metaller, er heller ikke modtagelig overfor undersidekorrosion. Derfor er kobber genialt til udendørs brug, da den høje korrosionsbestandighed gør den holdbare i al slags vejr, som resulterer i en særdeles lang levetid. Herudover er kobber naturligt antimikrobiel, hvilket gør at det kan modstå vækst af bakterier over tid.  

Hensyn

Kobber er et ædelmetal og generelt meget korrosionsbestandigt. Man skal dog være opmærksom på at galvanisk korrosion kan finde sted på andre ”mindre ædle” metaller som stål, aluminium og zink, hvis de berøres af vand, som først har været berørt af kobber. Hvis man alligevel ønsker en sameksistent af kobber og andre mindre ædle metaller, bør disse blot gennemgå en anodiseringsproces – en overfladebehandling der gør det mindre ædle metal mere resistent. Det samme gælder for vandets berøring af ikke-vandresistente materialer som gips, mursten, træ osv., men det sikrer man nemt med afsluttende dryplister.  

Generel korrosions erosion kan også forekomme, hvis materialet benyttes et sted hvor det konstant udsættes for vand og sand, da luften og dermed iltningen i så fald aldrig får indpas, til at skabe det beskyttende oxidlag. På samme vis bør man undgå at have kobber i direkte kontakt med bituminøse overflader, da syreholdig regn som først har berørt en bituminøs overflade, ligeså vil forhindre udviklingen af det beskyttende oxidlag, som derfor kan medføre misfarvning og skade på kobberet.  

Til sidst er det værd at påpege, at kobber som nævnt er et værdifuldt materiale. Det kan derfor være nødvendigt at overveje særlige sikkerhedsforhold for opbevaring af materialet på byggepladsen under selve monteringen. 

Miljø

Fordele

Kobber er bæredygtigt i sin naturlige form og derfor 100% genanvendeligt. Fordi metallet er så værdifuldt, og at processen til at raffinere skrottet kobber til sit originale kvalitetsniveau er forholdsvis simpelt, gør at kobber er det førende materiale, når det kommer til genanvendelse. Det ses bl.a. ved at 75% af alt udvundet kobber, stadig er i brug og at ca. 45% af kobberforbruget i Europa er baseret på skrot. Et tal som kun øges, hvilket sikrer minimal udnyttelse af vores ressourcer. 

Produktionen af primært kobber som udvindes fra naturen, er energitung; men når sekundært kobber produceres, dvs. kobber baseret på skrot, er energiforbruget væsentligt mindre. Lige fra 15-40% mindre alt efter kvaliteten på det skrottede metal. Når det kommer til tyndplader i kobber, ligger tallet for genanvendelse fra vores leverandører på 100%.  

Hensyn

Selvom kobber er et naturligt metal, der sågar findes i du og jeg, så kan det have negative konsekvenser for miljøet, hvis det udvandes i for høje koncentrationer. Derfor skal man ved anvendelse af kobber i byggeri, være opmærksom på at få implementeret løsninger til at absorbere eventuelle toksiske kobberpartikler. Det kan fx være et tungmetalsfilter, eller et afløbssystem lavet af kobber-absorberende materialer som kalk og beton.  

På baggrund af dette, har de forskellige certificeringssystemer for bæredygtigt byggeri særlige krav, når det kommer til anvendelsen af kobber i byggeri. Det kan være forskellige krav til netop kobber absorberende løsninger eller konkrete krav til hvor meget kobberindhold der må være i produkter.  

Vi hos AE Stålmontage har mange års erfaring i arbejdet med kobber. Vi sikrer os, at alle hensyn og forbehold imødekommes, så I får en kobberfacade der står flot i årevis, uden at være til gene for miljø og mennesker. Derfor tages vi også meget gerne med på råd fra starten af, så vi kan være med til at præge jeres materialevalg efter den ønskede æstetik og funktionelle ydeevne, såvel som jeres bæredygtige ambitionsniveau.  

Skal vi hjælpe med
jeres næste byggeprojekt?

Vores rådgivere står altid klar med kompetent vejledning.
Har du visionen – har vi rammerne.