Utzon Center, Aalborg

Unik tagkonstruktion af pyramideformer, her af tre store med krummede sider og 18 små. Taget er tilpasset et Kalzip tagsystem, mere præcist et 4.000 m2 Kalzip 50/429 system af stucco platineret aluminium. Inddækninger og snefangssystem er produceret på eget værksted og den lidt drilske montageopgave, er udført af vores erfarne og kompetente montører.

Læs mere
Lokation:
Slotspladsen 4, 9000 Aalborg
Bruttoareal:
2.800 m2
Bygherre:
Utzon Fonden
Udført for:
HP Entreprise
Arkitekt:
Kim Utzon Arkitekter
Rådgivende ingeniør
Rambøll
Opført år:
2008

Om Utzon Center

Centralt ved Aalborgs havnefront finder du den arkitektoniske perle Utzon Center, skabt af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon og hans søn Kim Utzon. Bygningen stod færdig i 2008, samme år som Jørn Utzon i en alder af 90 går bort, og centret bliver derfor hans sidste værk.
Et værk der på mange måder danner vidnesbyrd om Jørn Utzon selv.

Bygningen står som en hyldest til hans arv af verdenskendte og ikoniske bygninger, (som Operahuset i Sydney), hans sans for formgivning i design og arkitektur og kilden til inspiration, særligt det maritime miljø i Aalborg har været for Jørn Utzon, der tilbragte essentielle år af sin ungdom der.

Utzon Center er ikke blot et museum, men et dynamisk kraftcenter for arkitektur, kunst og design. Her kan du som gæst opleve spændende udstillinger i smukke arkitektoniske rammer, hvor alle sanserne aktiveres, samtidigt med at man i baggrunden kan øje aspirerende arkitektstuderende, som får bygningen til at summe af passion og liv.

Centeret består af fem hovedbygninger der kredser om et lukket gårdområde. Indenfor finder du to udstillingshaller, Spidsgatterhallen som er et værksted for de unge studerende fra AAU Arkitektur og Design, Utzon Bibliotek, Utzon Arkivet, det Obelske Auditorium og Restaurant JØRN.

Utzon Center er karakteriseret af sin unikke tagkonstruktion, der både udvendigt såvel som indvendigt, fanger blikket. Med svungne pyramideformer trækkes der associationer til buerne fra Operahuset i Sydney, såvel som det maritime med sejl og bølger.

Vores bidrag

Med udgangspunkt i det innovative Kalzip alu-tagsystem, kunne vi hos AE Stålmontage tilbyde en elegant løsning, ved at tilpasse designet til det fleksible tagsystem af korrosionsbestandigt letvægts aluminium, som gjorde det muligt at skabe lange emner i ubrudte baner med tilpassede hældninger.

Den unikke tagkonstruktion, kendetegnet af sine former, er således fordelt på 18 mindre pyramideformer og tre store, der i sin konstruktion er nogenlunde ens, men anvendt forskelligt. Forskellen fra de små pyramider til de store er, foruden størrelsen, at de store har krummede sider.

Projekteringsopgaven lå således i at få tilpasset tagets geometri med diverse mål og krumninger, til det fleksible tagsystem, der efterfølgende blev produceret hos Kalzip. Det udmundede sig mere konkret i et 4.000 m2 Kalzip 50/429 system, af 1,00 mm stucco platineret aluminium. Hertil producerede vi på eget værksted tilhørende inddækninger samt snefangssystem.

En af de helt store udfordringer ved tagbeklædningen af Utzon Center, lå i selve montageopgaven. Her var vi nødsaget til at udskifte den pålidelige sakselift med en bomlift, for at kunne montere de store krummede profiler. Hvor de fleste tage er til at bevæge sig på, var de store krummede, næsten lodrette sider mod tinden, ikke til begå sig på. Derfor blev de lange profiler balanceret på plads ved hjælp af to bomlifte med sirlig præcision. Sikringen af et forsvarligt arbejdsmiljø gik således hånd-i-hånd med problemløsning for montageopgaven.