Lighthouse, Aarhus

Lighthouse står som Danmarks højeste bygning på 142m med 45 etager. Taget består af et unikt Kalzip system bestående af 480m2 XT-profiler, der omslutter sig endnu en etage. Formen på taget er unik i sin rulleformede og snoede udformning, som har stillet særlige krav til præcision under montagen og til logistiske forhold.

Læs mere
Lokation:
Helga Petersens gade, 8000 Aarhus Ø
Bruttoareal:
11.227 m2
Bygherre:
Lighthouse United
Bygherrerådgiver:
Moe
Udført for:
Per Aarsleff
Arkitekt:
3XN
Rådgivende ingeniør
Rambøll
Opført år:
2022

Om Lighthouse

Med 142m fordelt på 45 etager, har Lighthouse ved Aarhus Havn sat standarden for Danmarks højeste residens bygning og yder i den grad sit navn retfærdigt.

3XN Arkitekter står bag visionen om Lighthouse, der står som et fyrtårn og vartegn for hele Aarhus og byder folk velkomne fra alle kanter, det værende fra land, til vands og i luften. Inspirationskilden har de fundet i vandets bølger, naturen og udsigten fra havnebugten, der har resulteret i organiske former og bløde linjer gennem hele byggeriet, men også blandt mangfoldigheden hos borgerne i Aarhus, der i bygningens udformning bærer præg af diversitet.

Byggeprojektet Lighthouse er opført i tre faser med start i 2007, hvor de to første faser har budt på et antal boligkomplekser i progressiv mellemhøjde, der har fået betegnelserne Promenadehuset og Kanalhuset. Den tredje etape, og projektets helt store omdrejningspunkt, byggeriet af det store fyrtårn, stod fuldendt og indflytningsklar i november 2022. Fyrtårnet, som også benævnes Lighthouse 2.0, står ophøjet i front mod bugten med de foregående bygninger parallelt afrundet på hver sin side.

Udover de 400 almene boliger, parkeringshus og forretningslokaler, kan man i bygningen besøge oplevelsescenteret Aarhus’ Øje og spise på Bavn Brasserie; samt Bavn Restaurant, der er placeret på tårnets allerøverste etage, hvor man samtidigt kan nyde den helt spektakulære panoramiske udsigt over Aarhus bugt og skyline.

Vores bidrag

Det er her på toppen med den smukkeste udsigt, at vores arbejde har fundet sted, da vi har stået for montagen af taget på den høje bygning. Et tag, der samtidigt banede vej for en ekstra etage, der her blev til en restaurant med tagterrasse som udkigspost. Taget er et 3D kurvet KALZIP XT-panel system af letvægts aluminium og selve projekteringen og produktionen er fundet sted hos Kalzip.

Selvom taget ikke er særligt stort, så har det grundet sin rulleformede og snoede udformning budt på en større udfordring, der har krævet omfattende planlægning og knivskarp præcision.

Med start fra bygningens højeste punkt og ned mod tagterrassen, blev de profilerede paneler placeret over hinanden ved falsen og efterfølgende valset sammen med en valsemaskine.
Den helt store udfordring opstod ved montagen af modsatte side, hvor den unikke udformning kom til udtryk, som skabte lille rum til manøvre under installationen. Selvom Kalzip produktet er fleksibelt, krævede montagen stor præcision og nøjagtighed, da blot få centimeters fejlplacering, kunne hindre hvorvidt næste panel ville passe ind. Hvert panel var derfor formet, kategoriseret og tilpasset sin individuelle placering og med kun få centimeters spillerum.

Selve logistikken og transporten af de lange vinklede profiler, bød lige så vel på en udfordring. Grundet fyrtårnets placering blandt kompakte bygninger og vand, var der lille plads til opbevaring, som derfor måtte finde sted hos nabohavnen. For at beskytte de mange vinklede paneler under transporten, blev der lavet paller med særligt tilpassede afstandsstykker. Fragten af panelerne til toppen af bygningen foregik med kran og grundet vindforholdene, skulle alle de ubrugte paneler under arbejdet fæstnes grundigt med spændingsremme.

Med montagen af de 480m2 XT-profiler fra Kalzip, fik Danmarks højeste bygningen prikken over i’et. Et relativt lille tag, der alligevel skiller sig ud for sin enestående og fordringsfulde form.

I kan læse mere om projektet her på Kalzips hjemmeside.