Isbjerget, Aarhus

Ikonisk arkitektur med et smukt Kalzip tag – teknik og design der bjergtager

7.000m2 Aluminiums Kalziptag af tykkelsen 1.0mm i farven ”Iceberg White”, overfladebehandlet med særligt EcoClean produkt som organisk renser luften, monteret af egne medarbejdere med uddannelse i rappelling.

Læs mere
Lokation:
Marianne Thomsens Gade 13, Aarhus Havn, 8000 Aarhus
Bruttoareal:
30.000 m2
Bygherre:
Pensions Danmark
Udført for:
NCC Danmark
Arkitekt:
CEBRA, JDS Architects, SeARCH og Louis Paillard
Rådgivende ingeniør:
Hamiconsolt & Tækker Rådgivende Ingeniør
Opført år:
2013

Om projektet

Om Isbjerget

Med vind i sejlene og solopgangen i ryggen vender bådene hjem til en by i transformation. I horisonten anes der skæve hvide toppe, som på et isbjerg i opbrud, men tættere på manifesterer sig en spektakulær bygning med krystalformede proportioner og isblå nuancer.

Det prisbelønnede byggeri ved Aarhus’ nye havnekvarter, er blevet et ikonisk varemærke for byen. Byggeriet udgør 208 lejligheder fordelt i fire bygninger med 11 tinder i forskellige højder, hvoraf den højeste bygning har 12 etager. De nøje anlagte forskydninger har dannet fokus for udsigt og lysindfald på tværs af bygningerne, så alle lejligheder får glæde af lys og havudsigt. Facaderne består af 685 hvide betonelementer, hvoraf nogle tinder er dannet af 25 ton tunge betonelementer, som har været en særlig logistisk udfordring at opføre. Boligerne er udstyret med altaner, hvis laminerede glas er transparent, men gradierer i blå nuancer gennem diverse lag af folie.

Isbjerget vandt i 2013 juryprisen i kategorien ’Residential Mid Rise’ ved Architizer A+ Awards og blev vinder af MIPIM Awards samme år – en international ejendomsmesse i Cannes.

Vores bidrag

På hver af bygningernes skrånede toppe er der opsat hvide aluminiums tag uden synlige udhæng eller tagrender, i lange ubrudte baner som tæt på danner linjer ned langs tinderne. Aluminiumstagene er et Kalzip produkt, som vi hos AE Stålmontage er den dansk certificerede leverandør af. Taget er monteret med eget snefangssystem, pulverlakeret som tagpladerne. Det 7.000 m2 Kalzip tag har den passende farve ”Iceberg White” og har fået en særlig overfladebehandling med produktet Reynolux fra EcoClean. Et helt unikt produkt der gennem solens UV-stråler nedbryder oxygen radikaler til harmløse komponenter, dvs. giver taget evnen til at nedbryde forurening i luften og rense den, på samme måde som træerne gør, så isbjergene kan bestå.

At montere tagene på de skrående kanter har været en opgave ud over det sædvanlig. Otte af vores ansatte blev forinden uddannet i rappelling, for at kunne bevæge sig forsvarligt på de skrå brædder. Pladerne blev produceret på selve pladsen i hele længder af op til 38m.