Kobbertrappen Helix
Experimentarium, Hellerup

Montage af 10 ton kobberplader i tykkelsen 0,70 mm på udvendige og indvendige vanger samt bund af Helix trappen, som består af to separate trapper der snor sig om hinanden. Montageløsningen inkluderer specialmål til krumning og et fokus på visuelt at skjule den behørige mekaniske befæstning gennem overlap og specialprofiler, samt ved udviklingen af en opslidset notliste, at kunne skabe pæne afslutninger ved bund og top.

Læs mere
Lokation:
Tuborg Havnevej 7, 2900 Hellerup
Bygherre:
Experimentarium
Udført for:
CSK Stålindustri
Arkitekt:
CEBRA Arkitekter
Rådgivende ingeniør
Orbicon
Opført år:
2017

Om Helixtrappen

Det første øjet falder på, når man træder ind hos Experimentarium, er synet af en helt exceptionel kæmpe af en trappe belagt med funklende kobber der snor sig op gennem bygningen.

Helix-trappen består egentlig af to separate trapper der snor sig om hinanden. Trappen er, sammen med resten af Experimentariums renovering, designet af CEBRA Architects, der på en workshop med fysikeren Jakob Bohr, professor på DTU Nanotech, fandt frem til formen på trappen, som er inspireret af strengene i et DNA-molekyle – livets byggesten. Trappen tjener derfor ikke kun sit funktionelle formål, men bliver også en arkitektonisk repræsentation og fortolkning af naturvidenskaben, som er grundlaget for museets mange engagerende og lærerige udstillinger.
I omgivelser af spejlblanke overflader reflekteres lyset fra oven, og fremhæver trappen og farven af det skinnende kopper i hele rummet, som efterlader et imponerende indtryk hos de besøgende. Som arkitekten Kolja Nielsen siger: ”Helix trappen er en trappe, man ikke lige overser”.

Den store trappe strækker sig gennem fire etager, har en længde på 100 meter, vejer hele 160 ton og er yderligere beklædt med 10 ton kobber. Trappen består af otte store stålelementer, der blev samlet på stedet. Inde i trappen er der designet to integrerede håndlister til hhv. børn og voksne. Over håndlisten til voksne er der integreret et lysbånd af LED lys, som oplyser trappen indefra. Indersiden af trappen er beklædt med farvet aluminium.

Vores bidrag

Den kæmpe trappe er som nævnt designet af CEBRA Architects og stålkonstruktionerne er produceret og monteret af CSK Stålindustri. AE Stålmontage har stået for den efterfølgende montage af de 10 ton kobber, som er monteret på alle ydersiderne. Kobberet er leveret af Alumeco og kategoriseret som TECU Classic med en tykkelse på 0,70mm.

Eftersom trappen er en spindeltrappe med runding, stillede det unægteligt særlige krav til løsningen, fortæller projektleder Lars Bøje fra AE Stålmontage. Derfor leverede CSK Stålindustri forinden et udsnit af trappen, så vi kunne afprøve forskellige løsninger inden vi fandt frem til det optimale resultat, både ift. den ønskede æstetik, men også ift. gældende sikkerhedsregler. Løsningen blev, at kobberet skulle fæstnes til stålvangen både mekanisk og med lim. Af brandtekniske årsager var en mekanisk fastgørelse påkrævet. Derfor blev der anvendt en sikkning til at udarbejde en forsætning i kobberpladen, hvor den mekanisk befæstelse kunne anbringes. Ved at overlappe den næste kobberplade, skjultes den mekaniske befæstning, så overfladen synes jævn og sammenhørig.

Efter kobberpladerne blev befæstet til trappen, er de efterfølgende skåret til i bund og top, så kobberets placering følger trappens vertikale linjer. Kobberpladerne i bunden af trappen er klippet til i kileform, for at kunne følge trappens krumninger. I samlingerne mellem bund, side og top blev der udviklet en opslidset ’notliste’ til at følge trappens krumninger og skabe en pæn afslutning ved overgangene.

Eftersom den funklende kobberbeklædte trappe befinder sig indendørs, får kobberet optimale forhold til at holde sig skinnende i sin okker-røde kobberfarve.

Læs mere om kobber og kobbers patineringsproces her.