Et moderne vikingeværk: Facadeprojekt i særklasse
Bag de enkle bygningsformer på Viking Links nye omformerstation gemmer der sig et fascinerende facadeprojekt i særklasse. Med gråbrunt stål, antracitfarvet emalitglas og perforeret aluminium i elegante mønstre, inspireret af nordisk mytologi, er resultatet alt andet end ordinært – det er ren wow-effekt!

Omfanget af facadearbejdet
På omformerstationen ved Viking Link har vi projekteret, produceret og monteret facader på de to store bygningshaller og på den sammenkædende mellembygning. De første syv meter i højden af de to haller er monteret med ekstra tykke stålplader på 3 mm i en flot gråbrun nuance (RAL 8019). De næste 17 meters højde er beklædt med perforerede planplader i 2 mm anodiseret aluminium i farven pearl beige (RAL 1035).
Bag facaden findes et isoleringslag af sandwichpaneler, hvorpå vi har konstrueret en let opbygning til montering af stål- og aluminiumspladerne. Den mellembygning, som forbinder de to haller og rummer kontorfaciliteter, er derimod opført i beton. Her har vi, foruden stål, monteret smukke glaserede facader i emalitglas med antracitgrå farve (RAL 7021). Derudover har vi monteret ventilationsrister og nedløbsrør, dørkplader i aluminium indvendigt, fuglesikret top og bund af facaderne med perforerede planplader samt leveret en ekstra afskærmende stålkonstruktion.
Produktion i døgndrift
De 5.000 m² stålplader mod terræn og 10.000 m² perforerede facader er alle produceret på vores værksted. Til opgaven blev der investeret i et nyt IT-program, der kunne identificere farveforskellene i de mønstre, vi modtog fra arkitekten, og konvertere dem til tilsvarende hulstørrelser. Hver aluminiumsplanplade måler 2.400 mm i længden og 1.100 mm i højden, og for hver 10 cm er der stanset ét hul. Det giver 264 huller pr. planplade – og med 3.221 plader svarer det til hele 850.344 huller! Størrelsen på hullerne varierer og skaber tilsammen det imponerende motiv.
Inden produktionen gik i gang, blev der fremstillet en mock-up – et lille facadeudsnit, der kunne demonstrere, hvordan facaden ville tage sig ud. Efter godkendelse af mock-up’en gik produktionen i gang, og der blev stanset huller i værkstedet døgnet rundt i knap tre måneder for at være klar til montage.
Fortidens mytologi reflekteret
Navnet “Viking Link” er valgt for at afspejle den historiske forbindelse mellem Danmark og Storbritannien, hvor vikingerne spillede en central rolle i begge landes historie. Navnet symboliserer projektets mål om at skabe en moderne forbindelse mellem de to nationer, ligesom vikingerne engang forbandt dem gennem deres rejser og handelsruter.
I samme ånd er de to bygningshaller prydet med facader, som afspejler forhistorisk mytologi gennem mønstre og motiver inspireret af ornamenter fundet på arkæologiske genstande i Norden og Storbritannien.


Inspirationen er hentet fra Mammen- og Ringerike-stilarterne – to stilarter, der betegner en nordisk kunst- og håndværkstradition fra den sene vikingetid, kendetegnet ved dyre- og planteornamentik i overdådige mønstre. Mange danskere vil bl.a. genkende stilen fra den berømte Jellingesten. I facademønstrene illuderes både bølger og knytninger samt masker og mytologiske væsner fra disse periodiske stilarter.
De to bygninger udstråler med stor overbevisning: Viking!
Grøn energi og internationalt samarbejde
Viking Link er en 765 km lang jævnstrømsforbindelse mellem Danmark og Storbritannien. Med en kapacitet på 1.400 MW kan kablet levere elektricitet svarende til forbruget i cirka 1,4 millioner husstande. Viking Link er dermed verdens længste elkabelforbindelse og udgør en vigtig del af den grønne omstilling ved at muliggøre udveksling af vedvarende energi mellem de to lande. Forbindelsen bidrager til at stabilisere energiforsyningen ved at eksportere overskydende grøn strøm fra danske vindmøller til Storbritannien og importere strøm, når der er behov i Danmark.

Ny omformerstation
Projektet blev gennemført i samarbejde mellem de nationale transmissionsoperatører Energinet i Danmark og National Grid i Storbritannien. Byggeriet begyndte i 2019 og omfattede installation af både land- og søkabler samt opførelsen af to omformerstationer: én i Revsing ved Vejen i Danmark og én i Bicker Fen i Lincolnshire, England. Omformerstationerne omformer strømmen mellem jævnstrøm og vekselstrøm, hvilket er nødvendigt for at integrere strømmen fra Viking Link i elnettet.
Stationen i Danmark er placeret ved Energinets eksisterende 400 kV-station i Revsing – et strategisk knudepunkt i det danske eltransmissionsnet, som kan håndtere den store effekt fra Viking Link. Stationen dækker et grundareal på ca. 19,5 hektar, hvoraf bygningsarealet udgør ca. 15.500 m² fordelt på flere strukturer, heraf:
- To haller, hver 22 meter høje og på cirka 5.800 m², indeholdende transformatorer, converterhal og DC/Reactorhal.
- En kontrolbygning på cirka 1.290 m² i to plan.
- En bygning til en reservetransformator på cirka 200 m².
Byggeriet af omformerstationen begyndte i 2019 og blev afsluttet i 2023, hvorefter stationen blev sat i drift den 29. december 2023 som en del af Viking Link-projektet.

Very good https://is.gd/tpjNyL
Very good https://is.gd/tpjNyL
Good https://is.gd/tpjNyL
Good https://is.gd/tpjNyL
Awesome https://shorturl.at/2breu
Very good https://shorturl.at/2breu
Very good https://shorturl.at/2breu
Good https://lc.cx/xjXBQT
Awesome https://lc.cx/xjXBQT
Good https://lc.cx/xjXBQT
Very good https://lc.cx/xjXBQT
Awesome https://lc.cx/xjXBQT
Awesome https://lc.cx/xjXBQT
Good https://lc.cx/xjXBQT
Good https://t.ly/tndaA
Good https://t.ly/tndaA
Awesome https://urlr.me/zH3wE5
Good https://urlr.me/zH3wE5
Very good https://rb.gy/4gq2o4
Very good https://rb.gy/4gq2o4
Good https://rb.gy/4gq2o4
Awesome https://rb.gy/4gq2o4
Good https://rb.gy/4gq2o4
Awesome https://is.gd/N1ikS2
Good https://is.gd/N1ikS2